Etiquetas

lunes, 28 de noviembre de 2011

PREZI

El passat dia 25 de novembre a la classe de GTIC vaig descobrir Prezi, una aplicació de presentació en línia i una eina de narrativa, que utilitza una pàgina en blanc en comptes de diapositives tradicionals, separades.

Els textos, imatges, vídeos o altres objectes de la presentació es troben disposats en un espai infinit i es van presentant de forma ordenada. Per tant podem crear una presentació no lineal, que pot utilitzar el zoom al mapa visual.

Es pot definir un camí a través d'objectes i els marcs i així fer un ordre desitjat per l'usuari. La presentació final es pot desenvolupar en una finestra de navegador, també, que permeten una presentació fora de línia amb només descarregar l'arxiu.

Prezi utilitza un model de freemium. Els usuaris que fan ús del Prezi públic poden editar, visualitzar i descarregar les seves obres a la web de l'aplicació i els que paguen per gaudir del Prezi o una llicència de Pro de Prezi poden crear, compartir i descarregar arxius. Zamzar també ofereix una llicència per a estudiants i educadors, aquesta és la que hem utilitzat nosaltres.

Els seus creadors Adam Somlai-Fischer i Peter Halacsy van començar a treballar en el Prezi al 2007, ja que es van adonar que les diapositives limitaven la seva capacitat per desenvolupar i explicar les idees. Prezi va ser presentat oficialment el desembre de 2009.

Les característiques més destacades d'aquest programa són:
  • Creació de textos instantanis.   
  • Plantilles predeterminades.
  • Introduir arxius multimèdia com imatges, vídeo o altres objectes.   
  • Es pot convidar altres usuaris en l'edició de la presentació.    
  • Es poden realitzar "zooms delicats i dinàmics.    
  • Distribució i ocupació sense fi d'objectes multimèdia.


viernes, 25 de noviembre de 2011

Recitació de poesia.

Avui hem començat amb la recitació dels poemes. Abans de començar, la senyoreta Rosa Soler, ens ha fet fer una sèrie d'exercicis de respiració per tal de controlar els nervis i poder vocalitzar correctament.

Un exercici que ens ha anat molt bé per a tranquilitzar-nos i respirar correctament, és imaginar-nos que tenim una flor al davant i em d'olorar-la lentament.

També ens ha recordat que no hem de fer una cantarella del poema, és a dir, no hem d'enllaçar el final d'un vers amb l'inici d'un altre, simplement consisteix a recitar el poema fent les pauses adequades per tal de que no perdi el sentit.

Totes les meves companyes han recitat correctament, alguna amb més nervis, d'altres amb menys però han aconseguit l'objectiu que la senyoreta pretenia amb aquesta activitat. Per això la puntuació no ha sigut massa estricta, ja que s'ha fet l'esforç de posar-se davant de tota la classe i recitar una poesia mirant a tots els alumnes.

Un poema que m'agradaria destacar ha sigut el de la Miriam Salazar ja que m'ha agradat molt la temàtica i encara que ha sigut breu i concís ha aconseguit captar l'atenció de totes nosaltres.

El seu poema era d'Àlex Susanna i es titula Tesi i diu així:

-Saps? Avui quasi no he dormit:
la calor, els nervis,
tu que has de presentar la tesi
i jo que he començat de regirar-me al llit
sabent-te lluny i capficada...

Però ara que hi penso:
ahir tampoc no vaig dormir, saps?
La calor, i no exactament
els nervis, sinó tenir-te al costat
també em desvetllaren tota la nit!
 
 

viernes, 11 de noviembre de 2011

Poesia.

Avui dia 11 de novembre, hem hagut de portar el poema escollit per cadascú de nosaltres i entregar-li a la senyoreta Rosa Soler, doncs, quan arribi el dia de fer l'exposició ella en tindria una còpia.

Abans, però, de dir-vos el poema que he triat, m'agradaria donar una definició del què és la poesia: es tracta de la manifestació de la bellesa o del sentiment estètic a través de la paraula, ja sigui en vers o en prosa.

El poema que he escollit és de Salvador Espriu i Castelló (Santa Coloma de Farners 1913- Barcelona 1985) que fou un poeta, dramaturg i novel·lista català, considerat un dels renovadors, juntament amb Josep Pla i Josep Maria de Sagarra i de Castellarnau, de la prosa catalana de fórmules noucentristes.    

            
El poema que he escollit és aquest: "Les ombres, el riu, el somni perdut".

Mira com vinc per la nit
del meu poble, del món, sense cants
ni ja somnis, ben buídes les mans:
et porto sols el meu gran crit.

Infant que dorms, no l’has sentit?
Desperta amb mi, guia’m la por
de caminant, aquest dolor
d’uns ulls de cec dintre la nit.


Referències:

Salvador Espriu. Antologia poètica. Edicions 62, Barcelona. A cura de J.M.Castellet.

miércoles, 9 de noviembre de 2011

VÍDEO Y EDUCACIÓN.

En una de les classes de GTIC vam parlar sobre el llibre de Jaume Ferrés, "Vídeo y educación".

M'agradaria dstacar un dels temes que es van tractar: els diferents hemisferis que té el cervell i perquè serveix cada un (dret i esquerre).

Gràcies a una companya del nostre grup tenim aquest quadre que vam realitzar a classe entre tots i ella s'ha encarregat de fer-nos-ho arribar.
Aquí ho deixo:

Hemisferi esquerre
Hemisferi dret
Controla la part dreta del cos
Controla la part esquerra del cos

Treballa d’una forma més racional
Treballa d’una forma més sensorial

Li correspon el desenvolupament lineal, lògic i racional del pensament, les operacions d’anàlisis i sintaxis, la percepció dels esquemes significatius i la disposició ordenada de les seqüències. (Funcions lligades al llenguatge i a l’abstracció)

Funcions com el reconeixement immediat dels rostres, la distinció i el record de les formes, discriminació d’acords musicals i reconstrucció mental de conjunts a partir dels seus fragments. (Funcions espacials no-verbals)

Més sensibilitat per tot el que és visual.

Més sensibilitat per tot el que és acústic.

És el dominant, intel·lectual i analític

És el secundari i del repòs
Llegir un text: anàlisi gramatical i lògic. Ens arriben idees, informació, continguts, conceptes...

Veure una imatge: operació sintètica. Ens arriben sensacions.

 
 
Actualment, estem predominats per l'hemisferi dret, ja que coneixem a través de les sensacions i de les emocions i reaccionem amb els estímuls dels sentits i no amb els de la raó.

Tot això és el cas oposat a l'escola, ja que els professors treballen amb es alumnes l'hemisferi esquerre que és el dels coneixements. Es centren en el desenvolupament lògic deixant de banda la creació i la intuïció.

És aquí on poden intervenir les noves tecnologies cosa que afecten i modifiquen l'home, és a dir, quan canvia el nostre entorn, canviem nosaltres.

Hem vist dos tipus de vídeos diferents: un en referència a l'hemisferi esquerre i l'altre al dret.

Hemisferi esquerre:


  • Es basa en la història de Catalunya: adquisició de coneixements.
  • Fomenta el desenvolupament lògic.
  • Tota la informació que s'explica és rellevant, per tant, cal anar anotant-la per a no perdre el fil.
  • La veu que narra té tota la importància ja que va explicant els fets. Va acompanyada per una melodia i unes imatges.
Hemisferi dret:


  • És un vídeo de dibuixos animats.
  • No calen les paraules ja que aquí i juguen molt els sentits.
  • La música i les imatges son un element clau per a posar-te en la història i veure com transcorre.
  • Es pot veure amb grup ja que no cal estar concentrat mirant-lo.



martes, 8 de noviembre de 2011

Exposició Fotogràfica.

Avui, dia 8 de novembre, a classe, havíem d'entregar tots els alumnes les fotografies i la descripció d'un alumne del nostre any, independentment que anés al grup A o al grup B.

La meva descripció fotogràfica és sobre la Miriam Salazar:



"Un somriure significa molt. Enriqeix a qui el rep; sense empobrir qui l'ofereix. Dura un segon però el seu record, a vegades, mai s'esborra."


Aquesta és la Miriam i, com moltes de vosaltres, la vaig conèixer els primers dies a la universitat.

A simple vista em va semblar una noia molt simpàtica i alegre, dotada de la capacitat de saber escoltar però, sobretot, d’empatitzar amb la gent. No estava pas equivocada ja que el primer contacte va ser tal i com jo me l’esperava. Això em va facilitar les coses ja que va fer més agradable la nostra primera conversa i així, vam donar-nos la oportunitat de conèixe’ns tal i com som.

Pel que fa al físic, és una noia de mitjana estatura, de cabells llargs llisos i castanys, d’ulls marró clar i un somriure encantador. Aquest últim tret és el que més em va agradar d’ella, ja que és una noia molt riallera i optimista, doncs, sempre treu la part positiva de les coses.

Per concloure, només diré que la Miriam té la capacitat de transmetre’t amb un somriure el que moltes persones intenten explicar-te amb paraules.

lunes, 7 de noviembre de 2011

Comunicació digital.

El divendres dia 4 de novembre, a classe de Comunicació Oral, Escrita i Digital, vam veure un video dun catedràtic, Guillermo Orozco, que parlava sobre la comunicació digital, ja que va ser el tema tractat durant la classe.


A partir d'aquest video, es van arribar a les conclusions següents:

  • La incorporació de lo digital va més enllà de la simple pantalla, de les receptes, sinó que també té enfocaments pedagògics.
  • La imatge és el suport de lo escrit.
  • No em de ser usuaris i prou, hem de ser uns usuaris crítics.
  • Actualment se'n fa un ús intel·ligent en algunes escoles, per tal de que arribi a totes i no es quedi en "algunes" i que els nenes siguin competents en la tecnologia audiovisual s'hi ha de fer un enfocament.
  • Hem d'aconseguir que es faci exponencial ment, no com a complement sinó que formi part de la nostra vida diària.
  • La comunicació audiovisual ens arriba a partir de la vista, de l'oïda i de la comunicació escrita. Aquests sentits s'han d'entrenar per anar adquirint la competència audiovisual.