Etiquetas

sábado, 24 de diciembre de 2011

BON NADAL A TOTHOM!!

He afegit aquesta entrada ja que, com tots sabem, finalitza el primer semestre del primer curs del Grau d'Educació Infantil a la Universitat Ramon Llull, Blanquerna.

Aquest blog va ser creat amb una finalitat fonamental: aprendre les unes de les altres. Dins d'aquest, consten totes les activitats que hem dut a terme dins del mòdul 1, GTIC i COED. M'ha servit per posar en pràctica tots els exercicis treballats a classe (GTIC) i per a recordar allò que feiem durant les classes i l'utilitat de cada activitat (COED).

Desitjo que us hagi servit d'ajuda en alguns casos i el deixo al vostre servei per a qualsevol dubte que pogueu tenir.

Finalment, us adjunto un vídeo desitjant-vos bones vacances de NADAL ja que estem en aquestes dates i feliç any 2012!!








lunes, 19 de diciembre de 2011

TREBALL DEL BON COMUNICADOR.

Aquesta entrada ha estat realitzada a causa d'un treball que vam fer a classe de GTIC sobre qui era un bon comunicador per a nosaltres. Aquest treball consisteix en fer un seguiment, durant un parell de mesos, a un bon comunicador per les xarxes socials que ell utilitza i després realitzar o bé un blog o una wiki on exposar els seus treballs realitzats, una mica la seva biografia, quina utilitat dóna a les seves xarxes socials, entre d'altres.



El nostre grup hem escollit en Berto Romero i a continuació us adjunto la direcció del nostre blog:



viernes, 16 de diciembre de 2011

MOVIE MAKER

Aquesta entrada al meu blog va relacionada amb els vídeos, i l’ importància d’aquests al nostre dia a dia, car la seva funció principal és el fet de transmetre emocions, excepte alguns casos que els fan per transmetre informació, però aquests són els menys usuals.



El programa que hem utilitzat ha estat el MovieMaker un programa senzill d’utilitzar i molt complet a la vegada.
La música que hem utilitzat ha estat descarregada del jamendo, és una plataforma per descarregar música de manera legal i gratuïta per a consum propi http://www.jamendo.com/es/
Es tracta d’una música que té el ritme molt marcat, i això és interessant perquè quan fem un canvi de pla la música gairebé sempre coincidirà, i per tant el nostre vídeo quedarà molt millor. D’altre banda hem escollit aquesta música perquè transmet “bon rotllo”. La cançó té una velocitat de 194 kbps (kas per segon). Un so que tingui a partir d’uns 160kbps ja podem considerar que té una qualitat bastant bona. 

El vídeo escollit pesa 117MB. És un tipus d’arxiu de windows media vídeo (wmv). És bastant compatible per veure’l en gairebé qualsevol reproductor (mòbil, mac, mp4...).
Aquest vídeo consta de 25 imatges/fotogrames per segon, això fa que pesi més i que les imatges siguin més suaus (a diferència de les webcam que fan 12 fotogrames per segons i per això les imatges es queden parades).
D’altra banda té una definició estàndard 720x576.
El primer que cal fer és descarregar-se el programa: http://explore.live.com/windows-live-movie-maker

Una vegada que tenim el programa al nostre ordinador:
Cal crear una carpeta al nostre ordinador, després buscarem tots els arxius que farem servir (imatges, vídeos, sons...) i quan ho tinc tot organitzat puc crear un arxiu que serà on crearé el meu projecte i guardar-lo a la meva carpeta.
Posteriorment a tot això, podem passar a fer el muntatge del vídeo.

Cal que obrim el vídeo original de les vistes de la Blanquerna al moviemaker, l’hem vist un parell de vegades i a partir de aquí hem començat a retallar els trossos que volíem suprimir perquè no ens servien pel nostre vídeo.
Per retallar cal que cliquem sobre el tros de vídeo que volem eliminar, una vegada l’hem seleccionat fem: Edita, divideix, eina per retallar, ja tindrem tallat el tros que no volem. I així ho anem fent amb tot allò que volem suprimir.
Una vegada tenim el vídeo que volem, cal que inserim el títol, els crèdits i les llegendes. Ens anem a la pestanya on posa Principal i allà trobem: títol, llegenda i crèdits. Piquem sobre del que necessitem i l’inserim al tros on volem del vídeo, podem modificar el tipus de lletra (font), el color, la mida...
Finalment només caldrà que hi posem les animacions, per fer-ho anirem a la pestanya on posa Animacions i clicarem a sobre de la que més ens agradi i la col·locarem en el transcurs d’una diapositiva a l’altre.
Una vegada ja tenim el nostre projecte realitzat, cal que el guardem:
Inici, desa la pel·lícula i definició estàndard.

A continuació us adjunto el meu vídeo:
 
 
 

jueves, 15 de diciembre de 2011

POWER POINT


A classe de GTIC ens hem centrat en l’ús creatiu del programa de presentacions Power Point, a partir de la visualització de diferents tipus de presentacions (diverses finalitats).

En podem distingir dos tipus de Power-point:
  • Tradicionals-> Acostumen a tenir molta lletra o molts efectes, cosa que dificulta la fàcil comprenssió.
  • Creatius-> Capten al públic mitjançant imatges o sons, en comptes de lletres. Per tant, al públic els hi queden més clares les idees.
Per tan hem arribat a la conclusió de que un Power Point d’ús creatiu:
· Intenta trobar la interacció de l’alumne.
· Flexibilitza el discurs de l’orador.
· Incorpora elements de llenguatge visual amb l’objectiu de claredat i comprensió.
· Proporciona organització, síntesi i reflexió dels continguts.
· Facilita l’aprenentatge cooperatiu.
· No ens delimita, sinó que ens dona suport.
· Importància del tipus de lletra, colors, fons i demés per aportar llegibilitat, utilitat i significant. No perquè quedi bé.
· Ús dels elements per diverses finalitat, com les animacions per crear sorpresa, objectes com vídeos per impactar, accions que ens traslladen, transicions que ens conviden, etc.

GLIFFY

Abans de començar a treballar amb el Gliffy, un editor online de diagrames, cal saber-ne que són els fluxogrames.

Aquests són una eina que s'utilitza per representar procediments encaminats a resoldre una tasca. La seva utilització prové del món de la informàtica però avui en dia s'utilitza en molts diferents àmbits, per exemple li podem donar servei per:
 
- Planificar tasques pròpies
- Representació d’algun procés
- Bon mitjà per aprendre i practicar en:
  • Prendre decisions.
  • Resoldre problemes.
  • Planificar.
  • Organitzar.
  • Seleccionar la informació essencial i destriar-la de la secundària.
  • Definir ordres i instruccions.


Els fluxogrames tenen una simbologia molt definida.
A continuació us adjunto un parell de pàgines web on podreu veure més sobre fluxogrames:
http://www.infomipyme.com/Docs/GENERAL/Offline/GDE_04.htm
 http://www.monografias.com/trabajos53/diagrama-de-flujo/Image7256.gif

A classe hem treballat els fluxogrames a partir d’una eina on-line anomenada Gliffy i que podeu trobar a:

http://www.gliffy.com

Aquesta eina a part de poder crear, guardar i editar diagrames de flux, també permet treballar amb altres tipus de represenatcions gràfiques i exportar a diferents formats la feina feta.

 

GLOGSTER

El passat dijous dia 1 de desembre vam treballar un lloc web on realitzar pòsters online, una eina web 2.0 per crear pòsters digitals és Glogster. http://www.glogster.com/dashboard/pulse

En aquests pòsters online podem adjuntar imatges, vídeos, textos, sons... Aquests pòsters són una manera de transmetre emocions i en alguns casos informació.

Els pòsters sempre han estat una manera de fer que els alumnes s'interessessin per un tema i sintetitzin informació. En ell pots adjuntar imatges, text, enllaços, múltiples dissenys i gràfics animats, música i vídeo totes aquestes eines les pots barrejar en un sol pòster i després compartir-lo amb gent.

Al veure el potencial educatiu d'aquesta eina Glogster va crear Glogster EDU, especial per a educadors. La pàgina està en anglès. En Glogster EDU el docent es crea un compte i partir d'ell pot afegir fins a 200 estudiants en ell. També hi ha una galeria comuna de pòsters d'altres estudiants del món en la pàgina de glogster EDU.

Per a què puc utilitzar un glog? Fonamentalment com a suport de produccions orals, escrites o audiovisuals de l'alumnat:
  • Presentació de projectes d'investigació
  • Realització de cartells de divulgació i animació sobre lectures realitzades en qualsevol matèria.
  • Anuncis, campanyes publicitàries.
  • Guies turístiques.
  • Biografies.
  • Reportatges.
També el professorat troba en Glogster una eina molt vàlida per presentar els continguts de forma més motivadora o proposar projectes de treball o seqüències didàctiques.
En qualsevol cas, les funcionalitats exposades ens remeten a una metodologia activa, de treball per projectes, en la que el desenvolupament de les competències es fa patent: s'aprèn fent.

Després els pòsters que un faci es poden veure en línia i també incrustar en una pàgina, com per exemple en la wiki de la teva classe, la xarxa wall.fm, el bloc, etc.


viernes, 9 de diciembre de 2011

Recitació del meu poema.

Avui dia 9 de desembre continuem fent la recitació de les poesies.

Primer comencem amb els exercicis de relaxació per intentar eliminar o, si més no, que no es notin els nervis al sortir davant de tota la classe.

La senyoreta al ser la tercera sessió de rectació ens recorda la postura adequada per a la recitació: peus clavats al terra amb una mica de separació, esquena recte, brassos enganxats al cos i mans quietes.

Tot i així quan surts allà davant, almenys a mi, els nervis han de sortir per algun lloc així que potser les mans estàn darrere de l'esquena.

Al finalitzar la recitació de les poesies, cada persona que li a tocat a hagut de fer-se una autoavaluació en una graella i entregar-li a la Rosa Soler. Per a fer-ho hem hagut de ser sincers i humils amb nosaltres maeixos i destacar el que ens ha faltat millorar i el que creiem que ens ha sortit com esperavem.

La hora restant, com cada classe, hem repassat els dossiers d'aprenentatge i així poder millorar-los i afegir o treure informació.

domingo, 4 de diciembre de 2011

CMAPTOOLS

El passat día 1 de desembre vam treballar diversos programes. 

Vaig tenir la meva primera experiència amb CmapTools, un programa lliure que funciona pròpiament en sistemes operatius Windows, Linux i Mac. CmapTools és un programa per a escoles i entitats sense ànim de lucre. El programa ha estat traduït a diversos idiomes, incloent el castellà, català i euskera.

Les seves característiques principals inclouen:

  • Permet crear mapes conceptuals de qualsevol tipus i establir les relacions entre els objectes.    
  • Als conceptes poden afegir recursos d'àudio, vídeo, text, etc.   
  • Els mapes generats amb Cmaptools es poden exportar en diversos formats, com ara gràfics, PDF o pàgina web.    
  • Permet el treball col·laboratiu en línia, així que les diferents persones poden, al mateix temps, per generar un mapa conceptual.
Aquí hos adjunto un enllaç on podeu trobar un tutorial amb tots els detalls del funcionament del programa: http://www.eskola20.org/formacion/tutoriales/nivel1/mapas/modulos/es/content_1_14.html
Per últim deix-ho el primer Cmap Tools que he creat:




 

viernes, 2 de diciembre de 2011

Recitació.

He decidit fer aquesta entrada al blog ja que un dels poemes que s'ha recitat avui a classe de Comunicació Oral, Escrita i Digital tractava sobre l'Alzheimer.



Aquesta és una malaltia que consisteix en la pèrdua de la memòria i en certa manera, m'ha transmès molt ja que personalment he hagut de lluitar contra aquesta i conviure amb ella.

Aquí us deixaré una poesia de l'Alzheimer que tenia guardada i que em porta molts bons records:

Allí, en tu memoria, quedaron anclados
la luz y la gloria, los campos, los prados.
El sueño despierto de la noche fría,
El sollozo triste de la luz del día.
Allí, en tu memoria, querrás reservarme
un pequeño espacio, donde cobijarme
Tomarás mi mano, sentiré el abrazo
La fuerza que siempre me dieron tus brazos.
Allí, en tu memoria, nuestra infancia queda
Como una semilla que flores te diera.
Tu fuiste el soporte, tu fuiste la cuna,
Tu amor sigue siendo el sol y la luna.
Allí, en tu memoria, lo desconocido
hará que tus venas no tengan latido.
Llevarás el miedo prendido en el alma.
Tan sólo mis besos te darán la calma.
Allí, en tu memoria, no existen relojes;
Verano e invierno se fueron veloces.
Osadía grande la de la cordura,
planeando siempre sobre la locura.
Allí, en tu memoria, quedaron mis besos.
mi risa, mi llanto, mi almacén de cuentos.
Mi amor incansable a tus verdes ojos,
libres de amarguras, de penas y enojos.
Allí, en tu memoria, ¿cómo yo podría?
llenar tus silencios de inmensa alegría.
Romper la cadena que a veces tortura,
borrar de tus horas lo que hay de amargura.
Allí, en tu memoria, si el hoy se hace hielo,
vestirán cipreses negros terciopelos.
Llenarás espacios con tu gran sonrisa.
Serás la más bella, sin sombras, sin prisa.
Grabadas a fuego, escribiendo historia,
están mis raices...¡Allí...en tu memoria!.
 
Aquesta es una poesia de la doctora Sánchez Sousa.

lunes, 28 de noviembre de 2011

PREZI

El passat dia 25 de novembre a la classe de GTIC vaig descobrir Prezi, una aplicació de presentació en línia i una eina de narrativa, que utilitza una pàgina en blanc en comptes de diapositives tradicionals, separades.

Els textos, imatges, vídeos o altres objectes de la presentació es troben disposats en un espai infinit i es van presentant de forma ordenada. Per tant podem crear una presentació no lineal, que pot utilitzar el zoom al mapa visual.

Es pot definir un camí a través d'objectes i els marcs i així fer un ordre desitjat per l'usuari. La presentació final es pot desenvolupar en una finestra de navegador, també, que permeten una presentació fora de línia amb només descarregar l'arxiu.

Prezi utilitza un model de freemium. Els usuaris que fan ús del Prezi públic poden editar, visualitzar i descarregar les seves obres a la web de l'aplicació i els que paguen per gaudir del Prezi o una llicència de Pro de Prezi poden crear, compartir i descarregar arxius. Zamzar també ofereix una llicència per a estudiants i educadors, aquesta és la que hem utilitzat nosaltres.

Els seus creadors Adam Somlai-Fischer i Peter Halacsy van començar a treballar en el Prezi al 2007, ja que es van adonar que les diapositives limitaven la seva capacitat per desenvolupar i explicar les idees. Prezi va ser presentat oficialment el desembre de 2009.

Les característiques més destacades d'aquest programa són:
  • Creació de textos instantanis.   
  • Plantilles predeterminades.
  • Introduir arxius multimèdia com imatges, vídeo o altres objectes.   
  • Es pot convidar altres usuaris en l'edició de la presentació.    
  • Es poden realitzar "zooms delicats i dinàmics.    
  • Distribució i ocupació sense fi d'objectes multimèdia.


viernes, 25 de noviembre de 2011

Recitació de poesia.

Avui hem començat amb la recitació dels poemes. Abans de començar, la senyoreta Rosa Soler, ens ha fet fer una sèrie d'exercicis de respiració per tal de controlar els nervis i poder vocalitzar correctament.

Un exercici que ens ha anat molt bé per a tranquilitzar-nos i respirar correctament, és imaginar-nos que tenim una flor al davant i em d'olorar-la lentament.

També ens ha recordat que no hem de fer una cantarella del poema, és a dir, no hem d'enllaçar el final d'un vers amb l'inici d'un altre, simplement consisteix a recitar el poema fent les pauses adequades per tal de que no perdi el sentit.

Totes les meves companyes han recitat correctament, alguna amb més nervis, d'altres amb menys però han aconseguit l'objectiu que la senyoreta pretenia amb aquesta activitat. Per això la puntuació no ha sigut massa estricta, ja que s'ha fet l'esforç de posar-se davant de tota la classe i recitar una poesia mirant a tots els alumnes.

Un poema que m'agradaria destacar ha sigut el de la Miriam Salazar ja que m'ha agradat molt la temàtica i encara que ha sigut breu i concís ha aconseguit captar l'atenció de totes nosaltres.

El seu poema era d'Àlex Susanna i es titula Tesi i diu així:

-Saps? Avui quasi no he dormit:
la calor, els nervis,
tu que has de presentar la tesi
i jo que he començat de regirar-me al llit
sabent-te lluny i capficada...

Però ara que hi penso:
ahir tampoc no vaig dormir, saps?
La calor, i no exactament
els nervis, sinó tenir-te al costat
també em desvetllaren tota la nit!
 
 

viernes, 11 de noviembre de 2011

Poesia.

Avui dia 11 de novembre, hem hagut de portar el poema escollit per cadascú de nosaltres i entregar-li a la senyoreta Rosa Soler, doncs, quan arribi el dia de fer l'exposició ella en tindria una còpia.

Abans, però, de dir-vos el poema que he triat, m'agradaria donar una definició del què és la poesia: es tracta de la manifestació de la bellesa o del sentiment estètic a través de la paraula, ja sigui en vers o en prosa.

El poema que he escollit és de Salvador Espriu i Castelló (Santa Coloma de Farners 1913- Barcelona 1985) que fou un poeta, dramaturg i novel·lista català, considerat un dels renovadors, juntament amb Josep Pla i Josep Maria de Sagarra i de Castellarnau, de la prosa catalana de fórmules noucentristes.    

            
El poema que he escollit és aquest: "Les ombres, el riu, el somni perdut".

Mira com vinc per la nit
del meu poble, del món, sense cants
ni ja somnis, ben buídes les mans:
et porto sols el meu gran crit.

Infant que dorms, no l’has sentit?
Desperta amb mi, guia’m la por
de caminant, aquest dolor
d’uns ulls de cec dintre la nit.


Referències:

Salvador Espriu. Antologia poètica. Edicions 62, Barcelona. A cura de J.M.Castellet.

miércoles, 9 de noviembre de 2011

VÍDEO Y EDUCACIÓN.

En una de les classes de GTIC vam parlar sobre el llibre de Jaume Ferrés, "Vídeo y educación".

M'agradaria dstacar un dels temes que es van tractar: els diferents hemisferis que té el cervell i perquè serveix cada un (dret i esquerre).

Gràcies a una companya del nostre grup tenim aquest quadre que vam realitzar a classe entre tots i ella s'ha encarregat de fer-nos-ho arribar.
Aquí ho deixo:

Hemisferi esquerre
Hemisferi dret
Controla la part dreta del cos
Controla la part esquerra del cos

Treballa d’una forma més racional
Treballa d’una forma més sensorial

Li correspon el desenvolupament lineal, lògic i racional del pensament, les operacions d’anàlisis i sintaxis, la percepció dels esquemes significatius i la disposició ordenada de les seqüències. (Funcions lligades al llenguatge i a l’abstracció)

Funcions com el reconeixement immediat dels rostres, la distinció i el record de les formes, discriminació d’acords musicals i reconstrucció mental de conjunts a partir dels seus fragments. (Funcions espacials no-verbals)

Més sensibilitat per tot el que és visual.

Més sensibilitat per tot el que és acústic.

És el dominant, intel·lectual i analític

És el secundari i del repòs
Llegir un text: anàlisi gramatical i lògic. Ens arriben idees, informació, continguts, conceptes...

Veure una imatge: operació sintètica. Ens arriben sensacions.

 
 
Actualment, estem predominats per l'hemisferi dret, ja que coneixem a través de les sensacions i de les emocions i reaccionem amb els estímuls dels sentits i no amb els de la raó.

Tot això és el cas oposat a l'escola, ja que els professors treballen amb es alumnes l'hemisferi esquerre que és el dels coneixements. Es centren en el desenvolupament lògic deixant de banda la creació i la intuïció.

És aquí on poden intervenir les noves tecnologies cosa que afecten i modifiquen l'home, és a dir, quan canvia el nostre entorn, canviem nosaltres.

Hem vist dos tipus de vídeos diferents: un en referència a l'hemisferi esquerre i l'altre al dret.

Hemisferi esquerre:


  • Es basa en la història de Catalunya: adquisició de coneixements.
  • Fomenta el desenvolupament lògic.
  • Tota la informació que s'explica és rellevant, per tant, cal anar anotant-la per a no perdre el fil.
  • La veu que narra té tota la importància ja que va explicant els fets. Va acompanyada per una melodia i unes imatges.
Hemisferi dret:


  • És un vídeo de dibuixos animats.
  • No calen les paraules ja que aquí i juguen molt els sentits.
  • La música i les imatges son un element clau per a posar-te en la història i veure com transcorre.
  • Es pot veure amb grup ja que no cal estar concentrat mirant-lo.



martes, 8 de noviembre de 2011

Exposició Fotogràfica.

Avui, dia 8 de novembre, a classe, havíem d'entregar tots els alumnes les fotografies i la descripció d'un alumne del nostre any, independentment que anés al grup A o al grup B.

La meva descripció fotogràfica és sobre la Miriam Salazar:



"Un somriure significa molt. Enriqeix a qui el rep; sense empobrir qui l'ofereix. Dura un segon però el seu record, a vegades, mai s'esborra."


Aquesta és la Miriam i, com moltes de vosaltres, la vaig conèixer els primers dies a la universitat.

A simple vista em va semblar una noia molt simpàtica i alegre, dotada de la capacitat de saber escoltar però, sobretot, d’empatitzar amb la gent. No estava pas equivocada ja que el primer contacte va ser tal i com jo me l’esperava. Això em va facilitar les coses ja que va fer més agradable la nostra primera conversa i així, vam donar-nos la oportunitat de conèixe’ns tal i com som.

Pel que fa al físic, és una noia de mitjana estatura, de cabells llargs llisos i castanys, d’ulls marró clar i un somriure encantador. Aquest últim tret és el que més em va agradar d’ella, ja que és una noia molt riallera i optimista, doncs, sempre treu la part positiva de les coses.

Per concloure, només diré que la Miriam té la capacitat de transmetre’t amb un somriure el que moltes persones intenten explicar-te amb paraules.